Omgaan met spannende situaties in paardrijden

Spannende situaties in paardrijden. Vaak krijg je ze opgelost, maar er zijn ook situaties waarin je vastloopt. Als dat vaker gebeurt kan het je zelfvertrouwen verminderen. Wat zorgt ervoor dat jij met al je kennis nu blokkeert en het niet opgelost krijgt? Je weet het ligt niet aan je paard, maar aan jou de ruiter. De oorzaak is te vinden in je eigen brein. In gedachten ben jij met twee belangrijke vragen bezig en je eigen antwoord bepaald wat je gaat doen; vechten, vluchten of verstijven. Mentale ruiterbegeleiding geeft je inzicht en oefeningen om anders te reageren en te blijven rijden. Dit is hoe het werkt.

De twee vragen in een spannende situatie zijn:

  1. Is er een bedreiging die ik moet voorkomen? …
  2. Is er een beloning die de moeite waard is? ….

Is je antwoord op vraag 1 ‘JA!’, dan gaat het mis. Je verstand ziet een bedreiging en maakt in een flits een keuze. Je denkt niet na, maar handelt gelijk en je lijf gaat in de overlevingsstrategie; vechten, vluchten of verstijven. Als je vervolgens bij herhaling iets vervelends meemaakt, dan wordt je reactie ineens een patroon. Vaak is de aanleiding iets kleins en in veel gevallen weet je zelfs niet meer wat de aanleiding is. Het geluid van een motor, luide stemmen, een deur die dicht slaat, wind in de bomen, het kan ervoor zorgen dat jij in de spanning schiet.

Met mentale ruiterbegeleiding (coachsessie FRP) onderzoek je waar het is ontstaan en krijg je inzicht in de aanleiding waarop je reageert. Als je dit weet, dan kun je ook je reactie gaan herkennen. Bijvoorbeeld:

  • Vechten; vloeken en snauwen (met woorden meppen)
  • Vluchten; jezelf afsluiten van contact met je paard.
  • Verstijven; niet meer weten wat je moet doen.

In een Fijn Rijden Plan traject (FRP) krijg je inzicht en maatwerk oefeningen om in een veilige omgeving te oefenen. Daar waar de spanning oploopt, leer je hoe je dit kunt veranderen en afvloeien naar ontspanning en blijven rijden.

Meer weten?
Equimental spannende situatie in paardrijden 2