Nooit geweten; negatieve gedachten beïnvloeden mijn paard

Negatieve gedachten beïnvloeden mijn paard, het maakt daarbij niet uit op welk niveau je rijdt. Technisch weet jij welke hulpen je moet geven. Je doelen zijn helder en je voorbereiding klopt. Je begint uitgerust en zonder zorgen aan je rit samen met je paard. En dan gaat het toch mis. In het moment ben je afgeleid door iets en hebt daar een negatieve gedachte bij. Je bent je echter niet bewust van wat je denkt. Soms kom je niet verder dan woorden: “Oh jee…”, “Verdomme” of “zie je wel”. Wat er aan gedachte achter zit daar sta je niet bij stil. Een ruitercoach begeleid in je negatieve gedachten formuleren en deze omzetten van “ik wil niet…”, maar wat je juist wél wilt en hier hoort een positief gevoel bij. Je merkt het direct aan de positieve reactie van je paard. Verander je gedachte, dan verandert ook je gevoel en gedrag. Hulp nodig? Ruitercoach Equimental begeleidt je in bewust zijn van wat er in een moment van afleiding bij jou gebeurt. Met dit inzicht kun jij samen met je instructeur naar een oplossing toe werken.

Van je instructeur leer je allerlei technische en praktische zaken in het paardrijden. Van een ruitercoach leer je het belang van gedachten te (her)kennen. Jij en je paard worden even uit elkaar gehaald. In een coachsessie zonder paard draait het nu om jou, de ruiter. Wat is jouw invloed op je paard? We nemen een specifiek voorbeeld waarin het minder fijn gaat. Door de juiste vragen te stellen, kom je van een woord, naar een zin en merk je dat er onbewust van alles in je hoofd gebeurd. Je gaat op zoek naar de gedachte, die je ‘belemmerende overtuiging’ is. Vervolgens oefen je met deze gedachte vervangen door een andere die wel werkt. Dat kan door gebruik te maken van je sterke punten, maar die dien je dan wel te weten en te zien. In alle hectiek van wat fout gaat, ben je dat vaak kwijt.

Door je denkpatronen zichtbaar te maken, krijg je grip op je eigen gedrag als ruiter. En soms speelt iets uit je verleden totaal onverwacht een rol in je paardrijden. In het mentaal maatwerktraject ‘Fijn Rijden Plan’ kijk ik als ruitercoach samen met jou naar je denkpatronen. Je kunt ook losse coachsessies aanvragen gericht op een specifieke situatie.

Iets voor jou?
Equimental negatieve gedachten paardrijden 3