Mentale ruiterbegeleiding; de juiste focus

Ervaar jij als ruiter wedstrijddruk en spanning? Je doorbreekt het met de inzet van mentale ruiterbegeleiding en aanleren van de juiste focus. In de (top) sport kan het verschil mentaal worden gemaakt, maar dat geldt ook als je spanning ervaart op een buitenrit, of in de binnenbak in die enge hoek met bakkabouters. In het Fijn Rijden Plan van Equimental leer je hoe jij jezelf mentaal een boost kunt geven en weer in de juiste focus komt. Ik geef je een aantal tips uit het Fijn Rijden Plan.

Maatwerk

Mentale ruiterbegeleiding is maatwerk. Je kent vast de sportschool waar je werkt aan je fysiek (lichaam), nu krijg je oefeningen om aan je mentale vaardigheden te werken en mentaal sterker te worden. Er zijn ruiters die constant aan het denken zijn en daardoor minder voelen of ruiters die als het even niet zo lekker gaat, vertrouwen in zichzelf verliezen. De oefeningen uit het Fijn Rijden Plan van Equimental vinden hun basis in coaching, NLP en mindfulness.

Tips Fijn Rijden Plan (FRP):

  1. Ademhaling; ben je afgeleid? De eerste stap is herkennen dat je te veel aan het denken bent, best lastig als er veel gebeurt. Vervolgens verleg je je focus op je buik ademhaling en gaat zo van denken naar voelen en weer paardrijden.
  2. Positief; zit je in een negatieve spiraal? Verminder reactief praten: Ik kan er niets aan doen/Zo ben ik nu eenmaal/Hij maakt me zo kwaad. Leer proactief praten: Ik kan het anders aanpakken/Ik bepaal zelf mijn actie/Ik kan kiezen.
  3. Taakgericht; richt je focus op dingen die je kunt beïnvloeden. Er valt niets te veranderen aan het weer, de sportaccommodatie, de jury en omstanders. Kijk wat je aan je eigen rijden kunt verbeteren en onderneem actie.
  4. Visualiseren (verbeelden); krijg een duidelijk beeld van hoe je de oefening wilt rijden. Wat ervaar en voel je tijdens het uitvoeren ervan, hoe preciezer je het kunt omschrijven hoe fijner je het na kunt rijden. In het Fijn Rijden Plan leer je stap voor stap visualiseren.
  5. Mantra; sommige sporters slaan een kruisje, ballen hun vuist of zeggen iets tegen zichzelf. Iets wat jezelf oppept, kracht en vertrouwen geeft, een mentale boost. Hoe vaker herhaalt, hoe beter het werkt voor je brein.

Het aanleren van mentale vaardigheden is een maatwerk training. Je krijgt oefeningen afgestemd op je vraag en die je met regelmaat herhaalt om je focus te veranderen en (weer) fijn te rijden.