Mentaal: Verbeter jezelf en je paard

Heb jij je doelen voor het nieuwe jaar al gesteld? Het zijn de ‘tussen doelen’ die ervoor zorgen dat je er écht gaat komen. Is je doel een hindernis van 1,20 m springen dan begin je van laag naar hoog. Door realistische tussendoelen te stellen geef je jezelf een eerlijke kans er te komen. Stel je je doel te hoog dan kan dit demotiveren, het plezier verdwijnt. Paardrijden is naast technisch en tactisch ook jezelf mentaal trainen. Verbeter jezelf en je paard, kijk naar de omstandigheden die je aan wilt gaan en maak een Fijn Rijden Plan met tussen doelen. Voorkom dat je mentaal gedemotiveerd raakt en het plezier in paardrijden verdwijnt.

Om gemotiveerd je paardrijden een stap verder te brengen, is de vraag wat je wilt bereiken voor jezelf en je paard. Mentaal en fysiek is dat voor iedere ruiter anders. Vaak is het iets waar je al goed in bent of waar je verbetering in wilt voelen. Dat fijne gevoel dat je paard door zijn lijf gaat bewegen en meer in balans komt in een oefening. Van die wow-momenten. Maak ze belangrijk door ook eens terug te kijken naar waar je vandaan bent gekomen. De ander ziet namelijk een momentopname en niet de verbetering die je hebt doorlopen en waar je trots op mag zijn.

Je tussendoelen kun je bijvoorbeeld richten op; spanning wordt ontspanning, leren omgaan met nieuwe situaties, de middendraf van je paard verbeteren, de volte rondrijden of een gelijkmatig ritme in galop voelen. Er zijn zoveel tussendoelen te stellen die haalbaar zijn en waar je tevreden op terug kunt kijken! Wat motiveert jou en zorgt voor die glimlach op je gezicht?

Meer weten?
Equimental Verbeter jezelf en je paard 4