Meer focus in paardrijden? 6 concentratieoefeningen

Het stormt in je hoofd of buiten door regen en wind. Stap jij op je paard? Het zal waarschijnlijk samenhangen met de omstandigheden en de vraag hoe veilig en zeker je je voelt als ruiter. Voor een deel hangt het ook samen met kunnen concentreren. Als jij je concentratie verliest, kan je paard daar ‘gebruik’ van maakt en zijn/haar eigen ding gaan doen. Concentratie is korte termijn en kun je net als focus middellange termijn oefenen. Wil jij werken aan meer focus in paardrijden? Dan zijn deze 6 concentratieoefeningen voor jou.

  1. Onthoud de kleine dingen; maak een lijstje met tips van je instructeur. Lees ze nog eens door als je bij je paard bent, vlak voor het opzadelen. Ga in gedachten na wat je wanneer kunt inzetten in je training.
  2. Kijk en luister aandachtig; je concentratie neemt af als je wordt afgeleid. Bijvoorbeeld door achtergrondmuziek, gesprekken van stalgenoten naast je, de display van je mobiele telefoon die oplicht. Oefen je op één ding te concentreren, ik en mijn paard.
  3. Doe balansoefeningen; hier heb je concentratie en focus voor nodig. Alleen als je volledig gefocust bent, dwalen je gedachten niet af. Met balansoefeningen train je je fysieke, maar ook je mentale prestaties. Train balans eens in een spelvorm met cavaletti.
  4. Neem de tijd om te stretchen; concentratieproblemen kunnen veroorzaakt worden door spanning in je rug of nek. Kijk welke rekoefeningen je kunt doen voor je op je paard stapt.
  5. Train je coördinatie; in paardrijden dien je met je armen en benen verschillende hulpen te kunnen geven, dit vereist coördinatie – en concentratie. Zodra je de focus verliest, maak je fouten. Oefen eens in een longeerles zonder teugels je houding en zit.
  6. Ontspan jezelf; overbelasting kan zowel mentaal als fysiek zijn. Een te intensieve training, te veel verplichtingen en tijdsdruk, blokkeren je prestaties en verminderen je concentratievermogen. Neem de tijd om uitgebreid te poetsen, je stal uit te mesten of denk eens aan yoga, tai Chi en meditatie om je gedachten tot rust te brengen en je focus te verbeteren.

Concentratie is het vermogen om je aandacht ergens op te richten en vast te houden. Je kunt dit met eenvoudige mentale en fysieke taken trainen. In het Fijn Rijden Plan bespreken we wat jij nodig hebt om met meer concentratie en focus ontspannen te kunnen paardrijden

Iets voor jou?
Equimental meer concentratie en focus 3