Kantelend paardenhoofd

Een kantelend paardenhoofd voelt vaak alsof er voor bij het paard iets mis is. Je paard ontwijkt de druk in zijn mond aan 1 kant, je hebt meer contact op 1 teugel. We gaan er even vanuit dat er fysiek geen problemen zijn en de tandarts en zadelmaker zijn geweest. Rij technisch zit het probleem dan vaak niet voor maar over de rug naar achter. Je paard voelt in zijn lijf weerstand of zijn spieren zijn aan 1 kant sterker en hij buigt daardoor aan 1 kant makkelijker. In de training wil je gelijk contact op twee teugels krijgen door je paard van achter naar voren in balans naar de hand te rijden. Hieronder een aantal oefeningen die je kunt doen om het verbroken contact en kantelend paardenhoofd te herstellen.

Soepel maken

Een kantelend paardenhoofd (Foto: de neus komt naar buiten en het binnen oor gaat iets naar beneden) geeft aan dat je paard uit balans is. Voel waar je paard verstijfd en leer het daar ontspannen en soepel worden. Een paard kan op twee manieren zijn hoofd kantelen; zowel met zijn nek als met zijn neus. Laat voor dat je gaat trainen je paard nakijken door een fysio/osteo/chiropractor, zo weet je dat eventuele blokkades zijn verholpen en je paard zich vrij kan bewegen. Vervolgens is het aan jou, de ruiter, om je paard op de juiste wijze in balans te trainen. Je paard vindt de weg namelijk niet vanzelf, hij is fysiek in een bepaald patroon gaan lopen en verdeeld zijn gewicht niet over 4 benen. Als je angst voor pijn eraan toevoegt dan zal, ook al is hij na behandeling soepel, zijn eerste neiging zijn in het oude patroon te gaan lopen.

In balans

Een paard is recht als zijn borstbeen is gecentreerd tussen zijn ellebogen (en schoudergewrichten), de voorhand. De achterhand volgt het hoofd en de voorhand. Als je dit beeld van balans voor je ziet, dan is de kunst je paard geïnteresseerd te krijgen in wat er voor hem gebeurt. Kantelt je paard naar rechts dan wil je het linkeroog van je paard naar voren oriënteren. Denkbeeldig kijk je samen naar een vogel die voor je uitvliegt en die je wilt volgen. De ogen van je paard zitten aan de zijkant van zijn hoofd en om naar voren te kijken zal je paard simpel zijn hoofd draaien. Echter je kunt je paard niet dwingen dit te doen via teugelhulpen. Dus wat oefen je dan wel?

Oefening

Stellen en buigen op een volte; je stuurt de schouder en leert je paard via gewichtshulpen om het binnenachterbeen onder de massa te zetten en gewicht te dragen. Doe je dit aan beide zijde dan maak je beide achterbenen sterk en train je je paard in balans te komen. Vervolg oefeningen zijn;

  • schouderbinnenwaarts
  • renvers
  • wijken voor het been.

Rijd de oefeningen voorwaarts en geef desgewenst tijdelijk! een teugelhulp aan de kant waar het paard zijn oor omlaag doet. Stel je paard kantelt zijn hoofd naar rechts (foto), dan is het rechteroor lager dan het linkeroor. Maak met je rechterhand een halve ophouding hoog en zorg daarmee dat je paard het hoofd rechter maakt en vooruit kijkt. Dit is een tijdelijke hulp om de weg te wijzen en symbolisch de vogel te volgen. Je neemt dus niet standaard meer druk op de rechterteugel.

Een kantelend paardenhoofd tegengaan kost tijd en je kunt het niet oplossen met alleen teugelhulpen. Het gaat om verkrijgen van balans door ontspannen, soepel maken, rechtrichten, sterker maken en voorwaarts gaan van het gehele paard. Uiteraard is van belang dat je je ook bewust bent van je eigen rol in dit proces. Als je als ruiter zelf je lichaam ergens vast houd, blokkeer je ook je paard.

Meer weten?
Equimental kantelen paarden hoofd 4