Ingrediënten; de galop verbeteren

De galop is een drie takt waarin je balans, kracht en souplesse kunt verbeteren binnen de mogelijkheden van paard en ruiter. Jonge paarden haal je vaak uit balans zodra je gaat sturen, dus je rijdt in begin zoveel mogelijk rechte lijnen. Besef daarbij dat de achterhand de motor is en die bedien je met je benen. Probeer vervolgens de schouders van je paard te sturen in plaats van het hoofd en de hals naar binnen te brengen. Heb je enigszins ritme dan kun je een van nature grote galop verkleinen en een kleine galop vergroten. Bijgaand een aantal ingrediënten die de galop verbeteren.

Werk aan een basisgalop:

  1. Ritme, impuls en balans bewaren; start rechtuit of met voltes, kies wat werkt, en durf te wachten op ontspanning. Ga dan pas spelen met variaties in tempo en houdt de paslengte gelijk.
  2. Een groot en bergop galopperend paard? Laat de hals iets vallen, zodat de rug gaat meedoen en je een wat simpelere galopsprong krijgt.
  3. Een paard met een korte galop ruimer laten gaan? Denk in je zit aan een ‘grotere’ sprong in plaats van harder rijden. Galopeer eens over cavaletti als je paard vasthoudt in de bovenlijn.
  4. Gewicht op de achterhand krijgen; rijdt een (schijn)overgang naar stap. Zo speel je richting verzamelen. Of vraag variatie in stelling, buiging en schuinte van de zijgangen en paslengte.
  5. Verruimen in de galop; een lang bospad is ideaal. Druk een keer met je been door naar voren, en ja dan ga je harder. Je paard zal in die snelheid met meer zweefmoment gaan galopperen en dan rijd je terug. Door dat te herhalen, gaat je paard begrijpen te verruimen in plaats van versnellen.
  6. Hals strekken; check of je paard op eigen benen loopt en niet onder je vandaag wegloopt of op de voorhand valt. De tijdsduur om de galop fijn te krijgen verschilt per paard.

Houding zit; volg de opwaartse beweging van je paard omhoog en naar voren, maak als het ware een rondje met je zit. Ontspan in je zit en pas desgewenst je ademhaling aan, start met 2 galopspongen in en 2 galopsprongen uit.

Wil jij de galop verbeteren en kun je daarbij hulp gebruiken, neem dan contact op voor dressuur instructie.

Meer weten?
Equimental ingredienten Galop verbeteren 2