In vijf stappen naar meer geduld in paardrijden

Het overkomt de meeste ruiters wel eens; je geduld raakt op. Je wilt dat je paard nú doet wat je vraagt. Ongeduld is een emotie en herken je bij jezelf aan uitspraken als ‘doe het nu eens’, ‘hij gaat weer niet opzij’, ‘reageer!’. Jouw ongeduld kan spanning bij je paard creëren, want hij/zij voelt je gehaast zijn. Je geeft je hulpen niet meer op het juiste moment omdat je signalen van je paard over het hoofd ziet. Jullie communicatie is verstoord en je paard begrijpt niet wat je bedoelt. Vanuit ongeduld ga je als ruiter dwingen in je hulpen, vanuit geduld kun je duidelijk vragen om actie (ruiterhulp) en reactie (paard). Ben jij ongeduldig? Kom in vijf stappen naar meer geduld in paardrijden en weer fijn rijden.

In de les ziet je instructeur je ongeduld opkomen en loods je er doorheen. Alleen zou het mentaal goed zijn als je in de les de vrijheid krijgt om fouten hierin te mogen maken en ongeduld op te voelen komen. Ja, je paard reageert even niet fijn en houdt je de spiegel voor. Leer in vijf stappen naar meer geduld te komen:

  1. Herken je ongeduld (paard als spiegel)
  2. Benoem in een time out (halthouden) wat je anders kunt doen (reflecteer)
  3. Adem vanuit je buik om tot rust te komen (fysiek én mentaal)
  4. Start opnieuw en rijdt daadkrachtig (actie = reactie)
  5. Zet desgewenst een stapje terug in de basis.

Paardrijden bestaat uit herhalen, herhalen, herhalen. Er is geduld en daadkracht voor nodig om jezelf en je paard iets aan te leren. Als je een oefening niet onder de knie krijgt, ga je vanuit geduld kijken waar het mis gaat. Vanuit ongeduld mis je signalen en kan een hulp als straf overkomen op je paard. Herken je ongeduld en zet het om naar daadkrachtig paardrijden. Samen doorlopen we de vijf stappen. Als ruitercoach begeleid ik je technisch én mentaal in zelfstandig fijn kunnen paardrijden.

Iets voor jou?
Equimental ongeduld en kracht 3