In balans stilzitten ten opzichte van je paard

Kun jij als ruiter je benen niet stilhouden, stuiter je in doorzitten, of kom je uit het zadel in galop? Ergens in je lijf vind je de balans van aan- en ontspannen niet. In balans stilzitten ten opzichte van je paard is een wisselwerking tussen ruiter en paard. Een voorwaarde bij beide is dat er voldoende mobiliteit is in gewrichten. Samen ga je vervolgens rechtrichten en stabiliseren door verbeteren van coördinatie en uithoudingsvermogen. Soms is het lastig het juiste gevoel van balans te krijgen. Je denkt dat je recht zit, terwijl je scheef meebeweegt met je paard. Het is aanleren van nieuwe gewoontes en mentaal accepteren dat jij mede de veroorzaker bent van je scheef gaand paard. In veranderen van houding en zit begin je van onder naar boven in je lichaam.

Maak een video tijdens het rijden en kijk naar je eigen houding op je paard. Van onder naar boven:

  1. Voeten; je tenen wijzen richting de mond van je paard. Tip: Voel de binnenkant van je voeten in je stijgbeugel.
  2. Hakken; druk niet overdreven je hakken uit. Vaak gaan je onderbenen dan te ver naar voren (stoelzit) en voel je spanning op de binnenkant van je benen. Tip: Voel de bal van je voet in de beugel en zit recht; je enkel en heup zijn op één verticale lijn.
  3. Benen; je bovenbenen en zitbeenknobbels maken contact met de rug van je paard. In galop kom je dus niet uit het zadel. Tip: Ontspan je bovenbeen spieren. Bedenk aanspannen is de ruiterhulp voor een overgang terug.
  4. Bekken; liggen je benen naar voren, dan wordt je onderrug wat bol. Liggen je benen naar achteren dan wordt je onderrug wat hol. Tip: Maak een holle en bolle rug en ga vervolgens in het midden zitten met een rechte rug. In draf doorzitten of in galop zitten wordt dan makkelijker.
  5. Ontspannen; ondersteun je zit door de juiste beugellengte en een passend zadel. Zo ontspannen je spieren makkelijker en kun je soepel veren vanuit je enkels, knieën en heupen. Heb je bovenstaande stappen voor elkaar dan ga je verder met je bovenlichaam trainen.

Oefening voor je balans: Ga staan in de beugels en voel onder de bal van je voeten gelijke druk. Je gaat nu in draf het aantal passen lichtrijden en doorzitten afwisselen. Kun je in balans blijven?

Equimental begeleidt ruiters bij het verbeteren van hun houding en zit. Het aanleren van nieuwe gewoontes en open staan voor een mentale gedragsverandering. Een goede houding en zit wordt dan uiteindelijk een automatisme.

Meer weten?
Equimental balans ruiter2