Gedachtencontrole; bereik wat je wilt bereiken

Wanneer je fijn wilt paardrijden zijn er een aantal zaken waarop je kunt trainen. Je start met de juiste technische vaardigheden en vanuit de basis werk je oefeningen verder uit. Je ervaart met welke tactiek jij het beste uit jezelf en je paard kunt halen. En dan het mentale aspect... vaak hoor je sporters zeggen dat dit het doorslaggevende aspect is! Zo gaat de ene dag het paardrijden als vanzelf en op andere dagen ben je met je paard “in gesprek”. De gedachten die dan tijdens het paardrijden door je hoofd schieten spelen een grote rol in het uiteindelijke resultaat. Vaak ben je je niet bewust van deze gedachten. In een Fijn Rijden Plan traject ga je aan de slag met gedachtencontrole, bereik wat je wilt bereiken. De eerste stap is inzicht krijgen.

Jij hebt in de loop van je leven geleerd om op een bepaalde manier tegen jezelf te praten. Sommige gedachten zijn zo sterk dat ze een overtuiging zijn geworden. Ze kunnen je helpen, maar ook afremmen en zelfs blokkeren. Ze hebben invloed op je focus, zelfvertrouwen, uitvoering van je ruiterhulpen en je gevoel. Hoe zal het gaan vandaag? Wat ben ik zenuwachtig! Ik kan niet meer! Nou, kom op...volhouden! Blijven doorademen... Wat zullen die anderen nu van me denken?

Inzicht krijgen. Tip: houdt gedurende 3 tot 4 weken een logboek bij over je gedachten, gevoelens en gedrag tijdens je trainingen. Zie je bepaalde patronen terugkomen? Met mentale ruiterbegeleiding leer je veranderingen aan te brengen en meer grip op je eigen paardrijden te krijgen. Noteer vooraf in je logboek het soort training en wat je wilt bereiken. En na afloop:

  1. Het bereikte resultaat
  2. Je succes en twijfel
  3. De positieve en negatieve gedachten en gevoelens die bij je opkwamen
  4. Wat je tijdens of in een volgende training gaat veranderen.

In een coachsessie van Equimental leer je negatieve gedachten ombuigen naar helpende gedachten. Als ruiter heb je niet altijd grip op de situatie waarin je terecht komt. Je kunt wel trainen hoe je ermee omgaat. Wanneer je hiermee aan de slag gaat, zul je merken dat je in eerste instantie terugvalt in je oude denkpatronen. Dat is logisch en hoort bij het proces, ook mentaal geldt oefening baart kunst!

Iets voor jou?
Equimental gedachtencontrole 3