Gaat het lukken de aandacht van je paard vast te houden?

Samenwerken met je paard is elkaars aandacht vasthouden. Met alle afleidingen om je heen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een proces dat met ieder paard weer opnieuw begint. Afhankelijk van leeftijd en mentale ontwikkeling begin je spelenderwijs in blokjes van soms maar vijf minuten een taak met aandacht (focus) uit te oefenen. En dit geldt voor ruiter én paard. Als je van een braaf paard naar een wat heter paard gaat, herken je dit vast. Een onderschat onderdeel van het trainen en werken met paarden is leren de aandacht van je paard vast te houden. De spelvormen uit de methode ‘trainen door spel’ van Equimental begeleiden je hierin. Je krijgt een spelvorm/taak afgestemd op niveau en ervaring van jezelf en je paard. Ben jij of je paard afgeleid, dan kun je de spelvorm niet fijn rijden. Met de juiste aandacht (focus) krijg je wel een fijne samenwerking en je oefent dit als volgt.

  • Aandacht begint bij de ruiter; laat je niet afleiden en richt je op je paard. Dit start op het moment dat je opstapt en eindigt op het moment dat je klaar bent met je training.
  • Herken het gedrag van je paard; door jezelf te concentreren, zie je eerder het gedrag van je paard. Waar is hij afgeleid? Gaat hij ineens sneller lopen of juist langzamer? Waar gaat hij naast de lijn lopen die jij wilde rijden? Je kunt nu op het juiste moment je hulpen geven en aandacht vasthouden.
  • Geef je paard een opdracht; als je je paard niets geeft om zich op te focussen, zal zijn aandacht liggen op potentiële gevaren in de omgeving.
  • Werk naar ontspanning; door de inzet van een spelvorm zet je je paard met aandacht aan het werk. Hij zal meer gericht zijn op wat je vraagt en zich veilig en ontspannen voelen als je hem de juiste weg tussen de pionnen en/of balken wijst.
  • Wisselwerking; een ontspannen paard geeft de ruiter vertrouwen en andersom.

Oefenen met aandacht vasthouden:

  • Stel je paard steeds kleine vragen; met een halve ophouding in je hand kun je al vragen let op. En er zijn meer kleine hulpen die werken mits je in balans op je paard kunt zitten.
  • Vraag een fysieke oefening; door te gymnastiseren met je paard, verplaats je de aandacht van de omgeving naar het eigen lichaam van het paard.  Zodra je de fysieke ontspanning bereikt, krijg je vaak ook mentale ontspanning en zul je zien dat je met aandacht de spelvorm kunt rijden.

Aandacht vasthouden is zowel fysiek als mentaal jezelf en je paard naar ontspanning trainen. De spelvormen uit de methode ‘trainen door spel’ van Equimental, begeleiden je hierin

Iets voor jou?
Equimental aandacht paard vasthouden 2