Eindelijk van je zenuwen af in paardrijden

Waar komen die zenuwen toch vandaan? Die kriebels in je buik, je hart in je keel en de vraag waarom je dit in hemelsnaam jezelf aandoet. In de training rijd je ontspannen, maar op wedstrijd of buitenrit lukt dit niet. De zenuwen verstoren je rit en ook je plezier. Hebben die zenuwen een functie? En kun je ze verminderen? Ja, is het antwoord op beide vragen. Er zijn ruiters die zenuwen nodig hebben om te kunnen presteren en ruiters die er door van slag raken. Zenuwen belemmeren dan je rijden en gaan samen met negatieve gedachten. Je denkt dat je het niet kan of dat je niet kan voldoen aan wat er van je verwacht wordt. Je bent bijvoorbeeld bang dat je faalt in de proef of dat je op buitenrit van je paard valt. Wat kun jezelf veranderen om eindelijk van je zenuwen af te komen?

Als zenuwen je belemmeren in je functioneren, wil je ervan af. Je krijgt bijvoorbeeld maag- en darm klachten of je slaapt slecht. Je kunt ook letterlijk verkrampen in je hulpen aan je paard. Verminder je zenuwen door mentale vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan:

  • Een routine maken; zoek samen met een ruitercoach naar wat fysiek en mentaal voor jou werkt. Deze routine ga je herhalen en geeft een basis van vertrouwen. Dit kun jij!
  • Visualiseer; oefen in gedachten hoe je de rit rijdt en waar je welke hulpen geeft. Maak daarbij gebruik van ervaringen uit je training. Je doorleeft de situatie voordat je er echt aan begint. In je visualisatie kun je ook verrassingen meenemen
  • Negatieve gedachten; vervang ‘niet’ door wat je ‘wel’ kunt doen
  • Accepteren; geef je spanning een plek in je routine.

Zenuwen zijn niet altijd leuk. En ja, ook ik ervaar zenuwen op zijn tijd. Inmiddels ben ik mijn zenuwen de baas en belemmeren ze mij niet meer in het paardrijden. Ik accepteer dat ze erbij horen en weet waar ze tot rust komen in mijn routine.

Mentale ruiterbegeleiding laat je zien wat je nodig hebt om eindelijk van je zenuwen af te komen. Ik werk samen met jou in losse coachsessies of een Fijn Rijden Plan traject. Krijg je paardrijden op de rit en rijdt weer met plezier!

Meer weten?
Equimental zenuwen in paardrijden 3