Een doorzetter of een opgever in paardrijden

In paardrijden leer je doorzetten. Nieuwe oefeningen gaan niet vanzelf, je moet ervoor trainen. Ken je de uitspraak “ik kan niet bestaat niet, het lukt me niet wel”. Of het nu op training of tijdens een wedstrijd is, opgeven doet niemand graag. Toch is het in sommige situaties beter je trots opzij te zetten en te luisteren naar wat je lichaam en dat van je paard je vertellen. Denk jij; het voelt weer niet fijn, hij blijft links vastpakken, ik voel mijn rug, ik verlies mijn geduld, even doorzetten, morgen is een rustdag. Wacht niet tot morgen, stop nu! Kijk naar wat anders en misschien wel beter kan. Is het dan opgeven? Zo voelt het vaak wel. Doorzetten is geloven in een positieve uitkomst, maar ook plezier hebben in het proces, in het paardrijden zelf. Een gefaalde poging zien als een uitdaging, niet als een onmogelijk obstakel. Ben jij een doorzetter of een opgever in paardrijden?

Als het rijden niet fijn gaat, voel je dat fysiek en mentaal. Bijvoorbeeld:

  • Je bent druk en erg moe; je kunt nu lichte trainingen inbouwen, maar kijk ook eens wat je mentaal energie geeft en wat je energie kost. Probeer dat laatste te veranderen. Mentale ruiterbegeleiding kan je inzicht geven.
  • Je voelt je ziek; heeft het dan zin om te gaan rijden? Je paard voelt dit aan en kan erop reageren.
  • Je bent geblesseerd; als je je houding- en zit moet veranderen om geen pijn of last te ondervinden tijdens het paardrijden, push jezelf dan niet. Een weekje niet rijden is beter dan een overbelasting waarvan je weken moet herstellen.
  • Jij of je paard zijn overtraind; je merkt dat het moeilijk is om je normale tempo aan te houden. Deel je training op in blokjes met rustmomenten.

Kijk naar mogelijkheden en wat positieve energie geeft, dan kun je samen volhouden en voelt een stop of rustmoment niet als opgeven.

Ruiters die iets doen wat ze leuk vinden en het echt willen, hebben minder moeite om door te zetten. De belangrijkste vraag die je jezelf mag stellen is: waarom doe ik dit en wat wil ik ermee bereiken? De hoogte- en dieptepunten horen er gewoon bij.

Meer weten?
Equimental doorzetter of opgever 3