Een band opbouwen met je paard

Paardrijden is meer dan alleen rijden, je wilt een band opbouwen en fijn samenwerken met je paard. Het start met het geven van vertrouwen van de ruiter aan het paard, dan kun je vertrouwen terug krijgen. Of je nu wedstrijden rijdt, buiten rijdt, springt, dressuur beoefent, zonder vertrouwen kan er geen samenwerking ontstaan. Jij als leider van je paard, geeft je paard vertrouwen in nieuwe situaties. Gaat het een keer mis? Jij of je paard twijfelt en in plaats van samen ben je elkaar kwijt. Kijk erop terug en zorg ervoor dat je geen angst ontwikkelt op een incident. Gebeurt iets met regelmaat, wees dan eerlijk naar je zelf en je paard, is er een match? Zo niet geef elkaar de vrijheid en ga uit elkaar. Maar voor het zover is, onderzoek en sluit uit, zorg dat er geen twijfel is over de band met je paard.

Een band opbouwen met je paard lukt door afwisseling in training en ergens gemotiveerd voor willen gaan. Die afwisseling is zowel fysiek als mentaal nodig. Fysiek om verschillende spiergroepen te trainen en mentaal omdat van dag in dag uit hetzelfde je meestal niet blij wordt. Werk eens met spelvormen, een schriktraining, buitenrit of grondwerk en longeren. Onbalans in grondwerk en longeren komt terug in het rijden en soms nog versterkt door een ruiter die in onbalans zit. Je leert kijken en wat je ziet vertalen naar het rijden. Is de band en het vertrouwen daar, overweeg eens in een zitles met of zonder zadel aan je eigen balans te werken.

In het maatwerktraject Fijn Rijden Plan maak je een trainingsplan voor jezelf, de ruiter, en het paard. Je leert reflecteren op wat er gebeurt en zo nodig stel je je plan bij en zo bouw je een band op met je paard.

Meer weten?
Equimental een band opbouwen 2