Dressuur spelvorm de Ladder

In spelvorm de ladder train je de slangenvolte, rechtuit gaan en rijden met tact en regelmaat. Met behulp van de balken gaat het ‘van richting veranderen’ in de slangenvolte bijna als vanzelf. Je stuurt de schouder van je paard in de nieuwe richting. Je paard verplaatst zijn evenwicht, wordt in zijn romp ‘zacht’ en leert in balans te buigen om je binnenbeen. Als links en rechtsom gelijk zijn, gaat het buigen op een kleine ruiterhulp bijna van zelf. Doel van de spelvorm is dat je paard recht en in een regelmatig tempo over de AC lijn de ladder opgaat. Je maakt gebruik van ‘poortjes’ om recht te richten en drafbalken o.a. om te voelen of je paard in takt blijft lopen. Veel plezier met deze spelvorm uit de methode ‘trainen door spel’.

Nodig: 10 balken. Leg twee balken van gelijke kleur naast elkaar, het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook handig in het lesgeven. Drafbalken; afstand gemiddeld paard 1,2m

  1. Start met rijden (stap, draf) door een poortje om je paard te laten wennen aan de balken. Een poortje betekent dat je tussen twee balken door rijdt. Een poortje hoeft dus niet op drafafstand te liggen, je kunt ook breder beginnen.
  2. Vervolg met rijden over twee balken op drafafstand, bijvoorbeeld de B-E lijn
  3. Rijdt de slangenvolte door de poortjes (niet getekend), of over de drafbalken (gele lijn).
  4. Rijdt de AC-lijn met balken op drafafstand.

Op de foto ligt de spelvorm in de laatste fase van uitvoering. Je bouwt rustig op door de poortjes in afstand van breed naar smal (draf 1,2m paard) te leggen.

Uiteraard dien je als ruiter in balans te zitten en de juiste hulpen te geven aan je paard. Check jezelf en voel of je inknikt in je heup, je been onnodig naar achteren legt of afsteekt, je schouder strak houdt of je handen op gelijke hoogte zijn. Laat iemand vanaf de grond meekijken.

De methode ‘trainen door spel’ is een combinatie van fysiek en mentaal dressuur trainen. Zie ook het eboek: ‘Paard en spel, kom jij in de knel?’.

 

Iets voor jou?
Equimental Spelvorm de ladder 2