Discipline in paardrijden

Discipline, het is niet mijn favoriete woord. Ik associeerde het een hele tijd met dingen tegen je zin in doen en toch maar vol houden. Inmiddels weet ik dat als je werkelijk een duidelijk droomdoel hebt, je ook makkelijker minder leuke taken op een goede manier kunt voltooien. Discipline is op te brengen als je ergens voor gaat, een droom nastreeft. En ja dat betekent soms even ‘pijn’ lijden, maar ook dat je geen spijt krijgt dat je iets niet hebt gedaan. Waar ga jij voor samen met je paard?

Spierpijn

De afgelopen dagen had ik last van spierpijn. Je kent dat vast wel, je leert een nieuwe oefening aan en niet alleen je paard moet spieren trainen, ook jij als ruiter. Het is me gelukt om de discipline op te brengen om verder te komen. Tussendoor even twee dagen wat rustiger aan gedaan en daarna weer opgepakt. Het verloopt nog niet vlekkeloos, maar ik ben wel een heel stuk verder.

Tip:

  • Neem de tijd om een oefening stap voor stap te bekijken, rafel de oefening uiteen.
  • Train per onderdeel. Daardoor voel je niet een hele grote druk om snel de oefening te kunnen. Met iedere stap die lukt, kun je tevreden zijn.
  • Zorg dat er tijd is voor ontspanning (voor Fabuloso en mij is dat samen grondwerken, foto).

Tijd

Discipline doet een beroep op de tijd die je nodig hebt om een oefening onder de knie te krijgen. Wat kan helpen is de gedachte dat het belangrijk is om een oefening kwalitatief goed te kunnen rijden. Is de basis voor elkaar dan heb je daar straks op hoger niveau alleen maar profijt van.

Ben je je motivatie en discipline kwijt en gaat het rijden even niet fijn, denk dan aan waar jij echt voor wilt gaan samen met je paard. Maak een Fijn Rijden Plan (FRP).

Fijn Rijden Plan
Equimental discipline in paardrijden 2