Dierendag: Doen of niet doen?

Dierendag, waarmee maak jij je paard nu echt gelukkig? Verwennen met een handje extra brokken of elke dag een liefdevolle portie duidelijkheid. Er is een haast onzichtbare grens in de relatie ruiter en paard die je herkent als het plezier verdwijnt. De grens wordt gepasseerd door verwennen en onduidelijk zijn, of doordat je juist teveel controle wilt. Als je net begint met rijden besef je dat paardrijden je fysiek en mentaal aanspreekt om in het moment te durven ‘zijn’. In de loop van de tijd verdwijnt dat besef wel eens. Als jij vandaag naar je paard gaat en je geeft dat extra handje brokken, let dan eens op hoe jullie met elkaar omgaan. Ben je op je hoede om omver gelopen te worden of heb je plezier met je dier? Ben je op je hoede denk dan eens aan een liefdevolle portie duidelijkheid. Twee voorbeelden.

Fysiek: Paardrijden is een evenwichtsoefening op de grond en in het rijden. Als je een ervaren ruiter met een paard ziet omgaan lijkt het eenvoudig, soepel meegaan met de beweging van je paard. Dat is echter niet vanzelf gegaan. Investeer in houding/zit les en leer meebewegen in grondwerk en rijden voor een fijne communicatie met je paard.

Mentaal: Je paard dient te voelen wie de baas is? Ja, in de zin van als ruiter duidelijk en consequent zijn. Nee, als je continu controle wilt houden. En dan is er altijd nog de waan van de dag. Vandaag zit jij of je paard minder in je vel en consequent ‘doordrukken’ en controle willen vergroot de kans op een heftige tegen reactie. Vaak veroorzaakt door spierpijn, je eigen ongeduld of ….. Leer mentaal vertrouwen op het trainingsproces. In een Fijn Rijden Plan volg je wat er gebeurt en leer je bijstellen waar nodig.

Paardrijden is als ruiter fysiek en mentaal in het moment durven en kunnen zijn. Geef op dierendag een handje extra brokken én elke dag een liefdevolle portie duidelijkheid. Daar maak je jezelf en je paard gelukkig mee. Ben je op zoek naar instructie, fysiek of mentaal, neem dan contact met mij op. 

Meer weten?
Equimental dierendag ruiter en paard 2