De kracht van routines

Iedere ruiter is uniek en heeft zijn/haar eigen routines. Die krijg je door te experimenteren en uit te vinden wat het beste voor jou en je paard werkt. De kracht van routines? Ze zorgen voor vertrouwd zijn met elkaar, voorspelbaarheid, controle en comfort, iets wat je nodig hebt in ‘onzekere’ situaties als een wedstrijd, buitenrit, het aanleren van een nieuwe oefening of een plots opspringende bakkabouter. Wat zijn jouw routines en hoe helpen ze je in het paardrijden?

Kenmerken van routines, ze zijn:

  • Functioneel; ze zorgen dat de samenwerking met je paard fijn gaat. Let op er bestaan ook disfunctionele routines die doorbroken moeten worden omdat de samenwerking niet fijn gaat.
  • Efficiënt; je hoeft niet elke dag alles opnieuw door te nemen voordat je begint (dan blijf je een beginnende ruiter).
  • Vertrouwt; als er veel onzekerheden zijn, geeft het rust om te weten dat bepaalde routines in je paardrijden hetzelfde zijn. Zo houdt je voldoende energie over om je nieuwe dingen eigen te maken, die dan na een tijdje ook weer veilig voelen en routines worden.

Voor een ruiter die minder goed om kan gaan met veranderingen is de juiste balans tussen routines en vernieuwen van belang. Vernieuwing is op zijn tijd nodig om sterker en flexibeler te staan in onbekende situaties. Het aanleren van een nieuwe oefening kan je onzeker maken en je biedt weerstand; ‘ja maar …’. Herken je dit? Dan is het voor jou niet handig om snel veranderingen door te voeren. Het plezier in het paardrijden kan doven. De oplossing is om bij het aanleren van nieuwe oefeningen ook aandacht te houden voor de kracht van routine, dat wat je als ruiter al kent en vertrouwen geeft.

Gaat het rijden niet fijn of ben je toe aan vernieuwing en wil je niet alle routines weggooien die je al kent. Als ruitercoach en instructeur denk ik graag met je mee om binnen jouw mogelijkheden de juiste weg te vinden.

Meer weten?
Equimental De kracht van routine 2