De invloed van je knie op je paard

Iedere ruiter heeft een functionele beenpositie waarin hij losgelaten en in balans kan zitten. Waar je been ligt bepaald mede de invloed van je knie op je paard. De oude meesters gebruikten de kniesluiting onder andere om het paard te remmen, pareren en verzamelen. Als je je knieën sluit, dan vergrendel je je bekken en volg je niet langer vloeiend de beweging van je paard. Dit is het signaal voor je paard om te vertragen, een losgelaten knie is voorwaarts gaan. Zie je knie als een scharnierpunt waar iedere beweging door heen loopt. Door de juiste inzet van je knieën worden o.a. overgangen vloeiender. Lees meer over de juiste positie en invloed van je knie op je paard.

In de ideale positie ligt je knie licht gebogen en zacht tegen het zadel aan. Je voelt de bewegingen van je paard. Valkuilen:

  • Je been ligt te recht; je beugel is te lang en je knie kan niet buigen
  • Klemmen met je knieën; je knie kan niet als scharnierpunt werken
  • Aanspannen van je bovenbenen; je duwt je billen omhoog uit het zadel, je knie slaat op slot
  • Je voet draait naar buiten in de beugel; je knie steekt af.

Het is lastig uit te leggen hoe zacht je knie tegen het zadel aanligt. Beter is leren voelen waar je ontspant en de beweging van je paard kunt volgen. Oefening:

  1. Hakken hoog en druk ze erna naar beneden uit, voel de invloed op je zitbeenknobbels. Als je zit, kan je knie als scharnierpunt werken.
  2. Draai je tenen naar binnen en naar buiten, wordt je bewust van de positie en aanspanning van je knie tegen je zadel.

De ideale lengte van de stijgbeugel en kniehoek is per ruiter verschillend. Je zoekt naar een mooie én functionele beenpositie. Dit hangt samen met fysiek van ruiter, paard en de zadelvorm. Een stelregel is dat de bovenkant van de stijgbeugel gelijk moet zijn met de onderkant van het enkelgewricht van de ruiter.

Ik geef houding en zitlessen aan beginnende en gevorderde ruiters. In een aantal fasen werk je toe naar jouw ideale zit. Wil jij de basis van paardrijden bevestigen vanuit je eigen houding en zit, neem dan contact op.

Meer weten?
Equimental invloed knie houding en zit ruiter 2