De invloed van gedachten op paardrijden

Een paard kun je niet foppen. Negeer jij hoe je jezelf voelt vandaag? Je paard laat het je zien. Vaak bepaalt een gedachte hoe je je voelt en gedraagt als ruiter. Een voorbeeld: Op concours kom je een oude bekende tegen, je begroet haar, zij rijdt door zonder iets te zeggen. Je denkt: “Wat raar, ze groet niet eens terug. Wat een arrogant mens”. Deze gedachte zorgt voor een boos gevoel en dat is aan je gezicht te zien. Je kunt ook denken: “Gelukkig zag ze me niet!” Deze gedachte zorgt waarschijnlijk dat je blij bent. Gedachten zijn het gevolg van wat je eerder hebt meegemaakt. Een gedachte die niet waar is of een gedachte die gericht is op een conflict, kan je in de problemen brengen in paardrijden. Gelukkig kun je altijd zelf bepalen wat je denkt. Verander je jouw gedachte, dan verandert ook je gevoel en gedrag. Lees meer over de invloed van gedachten op paardrijden.

Je bent je niet altijd bewust van wat je denkt en voelt. Soms kom je niet verder dan woorden: “Oh jee…”, “Verdomme” of “zie je wel”. Wat er aan gedachte achter zit daar sta je vaak niet bij stil. Iets suddert door, tot je vastloopt in paardrijden en dan ga je denken. Een ruitercoach begeleid jou in je gevoel en gedachten te formuleren. Door de juiste vragen te stellen, kom je van een woord, naar een zin en merk je dat er onbewust van alles in je hoofd gebeurd. Je gaat op zoek naar de gedachte, die je ‘belemmerende overtuiging’ is. Deze zorgt ervoor dat je keer op keer in dezelfde situatie beland, ondanks dat je alle technische hulpen in paardrijden kent. Je onderzoekt waar die gedachte vandaan komt en waarom die zo erg voor je is. Heb je de oorzaak gevonden, dan kun je gaan werken aan een alternatieve gedachte. Zeg niet: “ik wil niet…”, maar wat je juist wél wilt, hier hoort een positief gevoel bij. Je merkt het vaak direct aan de positieve reactie van je paard!

Vindt je belemmerende overtuiging en zet de stap naar een positieve verandering. Soms speelt iets uit je verleden totaal onverwacht een rol in je paardrijden. Door je denkpatronen zichtbaar te maken, krijg je grip op niet-effectief gedrag. Jij krijgt je gedachten, gevoel en je paardrijden weer op de rit.

Iets voor jou?
Equimental De invloed van gedachten2