Ben jij ook een mentaal sterke beelddenker?

Herken je dit moment? Je stalgenoot vertelt wat er op de fijne buitenrit is gebeurd. Terwijl ze vertelt hoor jij de fluitende vogeltjes, je voelt de wind door je haren gaan en je ruikt de geur van de herfst in het bos. Jij maakt onbewust een beeld van wat ze vertelt op basis van je eigen ervaringen. Dit beelddenken is visualiseren een mentale vaardigheid die je als ruiter kunt door ontwikkelen. Je gebruikt visualiseren om creatieve en originele oplossingen te bedenken voor spannende situaties met je paard. Als je beelddenken oefent, kun je het gaan toepassen in de praktijk. Het maakt een situatie vaak minder spannend. Ben jij ook een mentaal sterke beelddenker?

In beelddenken gebruik je je zintuigen. Je ‘voelt’ de emoties, je ‘hoort’ de geluiden, je ‘ruikt’ de geur van vers gemaaid gras. Alleen de details van wat jezelf als ruiter doet ontbreken en de mentale oefening is die erbij te leren halen.

Beelddenken zet je in als je iets gaat doen wat spannend is. Je eerste springles, wedstrijd, buitenrit. Vooraf visualiseer je hoe de ideale situatie verloopt. Je maakt een beeld met details! De kans is groter dat jij nu in de praktijk met een goed gevoel start in plaats van te denken dat het spannend is en kan mislukken. Natuurlijk zal het niet helemaal gaan zoals je dat vooraf had gevisualiseerd. Maar je kijkt achteraf terug naar je aandachtspunten en die neem je mee in een volgende visualisatie.

Loop je vast in een voor jou spannende situatie dan kan ik je als ruitercoach hierin begeleiden. Bijvoorbeeld via leren visualiseren. Zien wat jezelf kunt doen en veranderen, maar ook wat je tegenhoudt dit echt te gaan doen.

Iets voor jou?
Equimental visualiseren 2