Vanuit je buik ademhalen voor een betere zit

Ben jij een gespannen ruiter dan heb je het vast wel eens gehoord: Ontspan je schouders en blijf vanuit je buik ademhalen voor een betere zit. Door een gejaagde, hoge of onrustige ademhaling ga je spannen in je spieren en kun je niet onafhankelijk zitten. Je hulpen worden minder duidelijk en daar kan je paard vervolgens met spanning op reageren. Echter ook voor niet gespannen ruiters kan een juiste ademhaling de samenwerking met het paard verbeteren. Een onafhankelijke zit in paardrijden vraagt om een lage ontspannen buikademhaling van de ruiter. Doe de oefening; is jouw ademhalingspatroon hoog/borst, of laag/buik?

Oefening: Ga staan en leg een hand op je buik en een hand op je borst. Adem normaal in en uit:

  • Hoe ver gaat je adem naar beneden?
  • Hoe snel?
  • Hoe vol lijkt het?
  • Welke hand beweegt het meest? Als je oppervlakkig ademt, is dit de hand op je borst.
  • Verlaag nu je ademhaling naar je buik: Adem in en voel je buik zich met lucht uitzetten, adem door omhoog naar de borstholte en voel je schouders lichtjes stijgen. Wanneer je je "vol" voelt, adem je uit, je voelt je buik naar binnen trekken, zodat alle lucht uit wordt geperst en alle spierspanning wordt losgelaten.

Als je dit ‘vanuit je buik ademhalen’ onder de knie hebt, ga het dan eens oefenen in het zadel.

Veel ruiters hebben bij het trainen van iets nieuws of in ‘stress’ situaties een hoge, of gejaagde schouder/borst ademhaling. In het Fijn Rijden Plan (FRP) van Equimental ga je aan de slag met je ademhalingspatroon. Als ruitercoach kijk ik samen met jou naar wat spanning oproept en wat er dan met je ademhaling gebeurd. Welke blokkades zorgen ervoor dat je ademhaling hoog blijft en niet ontspannen laag wordt. Met gerichte oefeningen ga je dit veranderen.

Rijd jij met een hoge ademhaling en voel je spanning en stress, dan kan een coachsessie FRP van Equimental je begeleiden in het bewust worden van je ademhalingspatroon. Leer vanuit je buik ademhalen voor een betere zit en ontspanning, de basis in paardrijden. 

Iets voor jou?
Equimental buik of borst ademhaling2