Spelvorm de Waaier en laterale scheefheid

Paarden zijn van nature links en rechts niet helemaal gelijk in het lijf. De methode trainen door spel van Equimental begeleidt de ruiter in leren voelen van scheefheden. Bijvoorbeeld de laterale scheefheid; de natuurlijke buiging in de wervelkolom van nek tot staart. In de buiging hebben paarden een holle en een bolle kant, denk aan een banaan die op zijn kant ligt. De spieren op de holle kant zijn korter en stijver dan op de bolle kant. Een paard kan links of rechts gebogen zijn. Links gebogen is als de holle kant aan de linker kant zit. Je merkt dan dat je paard over één schouder naar buiten of naar binnen valt op een volte. Spelvorm de Waaier; verminder de laterale scheefheid van je paard en train in rechtrichten op de voltelijn met balken.

Spelvorm de waaier: plaats de voorhand precies op de lijn van de volte voor de achterhand en er ontstaat buiging in het paardenlichaam. De achterbenen worden door middel van de balken verder onder het lichaam geplaatst. De schoft komt omhoog, de rug bolt op, de buikspieren worden aangespannen en het paard kantelt zijn bekken. Je maakt links en rechts gelijkmatig door het rijden van kleine en grotere voltes. Je paard kan zo in balans en tot gedragenheid komen.

Je traint:

  • De borstspieren; om de voorbenen in een verticale positie te houden tijdens hun draagfase en voor het zijwaarts bewegen van de voorbenen tijdens de zwaaifase.
  • Een laterale buiging; Je paard brengt het midden van zijn lichaam naar buiten waardoor de binnenheup en binnenschouder dichter naar elkaar komen. Je paard is mooi gebogen als hij de ronding van de cirkel met zijn hele lichaam van de oren tot de staart volgt.
  • Ontspanning; door voorwaarts-neerwaarts een laterale buiging te vragen ontspant het paard.
  • De achterhand; een paard kan alleen tot dragen komen als de voorhand precies rechtgericht voor de achterhand loopt.

In de methode trainen door spel werk je dressuurmatig m.b.v. balken en pionnen aan het rechtrichten van je paard. Je paard mag zich ontwikkelen in de tijd en een spelvorm wordt aangepast op niveau van paard en ruiter.

Meer weten?
Equimental spelvorm laterale scheefheid 3