non-verbale signalen van de ruiter

Jij en ik communiceren met woorden (verbaal) en met lichaamstaal (non-verbaal) en tegelijk ingezet kunnen ze verschillende signalen afgeven. Vaak gelooft iemand eerder de non-verbale signalen, omdat je lichaam onbewust je echte gevoel toont wat je met woorden kan verbergen. De kracht van een paard is het oppikken van de non-verbale signalen van de ruiter. Zijn die signalen gelijk aan je woorden, dan straal je vertrouwen, duidelijkheid en verbinding uit. Wanneer dit niet zo is, dan wek je spanning, wantrouwen en verwarring op. Soms ben je jezelf niet bewust dat wat je zegt niet overeenkomt met wat je non-verbaal uitstraalt. Je merkt wel de verwarring bij je paard en het samenwerken gaat niet fijn. Mentale ruiterbegeleiding van Equimental maakt je bewust dat wat je zegt, overeenkomt met wat je uitstraalt. De kunst van non-verbaal communiceren; zeven punten waar je op kunt letten.

Non-verbale communicatie:

  1. Je gezicht geeft je emoties weer; blij, boos, bang, bedroefd en dit vertaald door naar je
  2. Houding en zit; rechtop, onderuit gezakt, klemmen met je benen, strakke schouders.
  3. Gebaren; gebruik je je handen en armen om je woorden kracht bij te zetten? Houd je ellebogen stil t.o.v. je lijf en beweeg mee in het ritme van je paard.
  4. Oogcontact; het meest dominante zintuig zijn je ogen. Wil jij je paard steeds aan kijken, dan kan dit voor je paard bedreigend overkomen. In grondwerk en longeren dus niet doen!
  5. Aanraking; geef jij een duw, een speldenprik of een stevige tik als je je paard omzet op de wasplaats? Als jij vraagt krijg je dan een reactie?
  6. Ruimte; als iemand té dichtbij komt staan, dan geeft dat een oncomfortabel gevoel. Hoe dicht mag je paard in jouw ruimte komen staan?
  7. Stem; het gaat niet om wat, maar hoe je het zegt. Door je lichaamshouding, volume, toon en herhaling krijgt je stem uitstraling. Spreek een lief woord eens boos uit en kijk naar de reactie van je paard.

Is de communicatie en samenwerking met je paard aan verbetering toe, al in twee coachsessies krijg je inzicht in de non-verbale signalen die jij als ruiter aan je paard geeft. Je krijgt vervolgens gerichte oefeningen mee en kunt zelf, of in een Fijn Rijden Plan, aan de slag. Zijn je non-verbale signalen gelijk aan je woorden, dan straal je vertrouwen, duidelijkheid en verbinding naar je paard uit.

Meer weten?
Equimental non verbaal 3