Longeren is leren lezen van je paard

Longeren is een afwisseling en aanvulling op mijn paardrijden. In de loop van de jaren heb ik diverse hulpmiddelen uitgeprobeerd. Het verschilt per paard en combinatie paard/longeerder, wat wel en niet werkt. Longeren is leren ‘lezen’ van je paard. Ik wil een blubberkont en soepele spieren zien, een los en tevreden paard. Bij mijn huidige paard gebruik ik een kaptoom en enkele lijn en zet ik 1x per week cavaletti in. Bijgaand een aantal vragen en oplossingen uit de workshop ‘longeren kun je leren’ die ik onlangs in Enschede mocht geven.

De workshop start met introductie en een open gesprek waarin we de hulpmiddelen en hun inwerking op het paard bespreken. Wanneer gebruik je wat? Het hangt niet alleen van de bouw van je paard af, ook van de kennis en kunde van de longeerder. Longeren is leren ‘lezen’ van de lichaamstaal van je paard. Een hulpmiddel helpt jou, de longeerder, voorkomen dat je grof wordt in je hulpen. Ze zijn niet bedoeld om je paard ergens toe te dwingen, ze wijzen de weg. Met dat uitgangspunt zijn we de praktijk in gegaan. Wat zie je je paard doen en wat doe jezelf als longeerder?

Vragen die langs kwamen:

  • Waarom bokt mijn paard bij het aan galopperen? We zagen een paard wat het hoofd en de schouder naar buiten zette en bokte. Het vragen van stelling en buiging ging echter makkelijk. Door vervolgens de longeerder op de juiste plek te zetten en het paard niet ‘aan te gaan jagen’ kwam er geen bok meer. Vergelijk het met rijden; een stille zit, stelling/buiging en de juiste hulp op het juiste moment.
  • Mijn paard is erg voorwaarts, hoe krijg ik de rust erin? De longeerder gaf met haar lichaam onbewust steeds de hulp vooruit, de hulp voor rem was onduidelijk voor het paard. Na bewustwording van haar eigen lichaamstaal zag het paard een duidelijke rem en gaspedaal en kwam er rust en een ruime beweging in het paard. Blijf helder in de signalen die je geeft.
  • Wat doe je met een kaptoom die steeds verschuift? Een kaptoom dient aangesloten te zitten wil je fijne hulpen door laten komen. Het oogt strak, maar de vriendelijkheid zit in je eigen hulpen, licht en alleen  indien nodig.
  • Ik heb een sterk paard dat ineens weg rent of omdraait, hoe voorkom ik dat? Er was inderdaad geen houden aan, het paard maakte er een spelletje van. Gelukkig was er een eerste signaal te herkennen. Zodra dat helder was, gekozen voor de kaptoom en met een korte krachtige ophouding de regel van op de cirkel blijven uitgelegd. Vervolgens liep het paard op een lichtcontact rond en kon het trainen beginnen.

Loop jij tegen een probleem in het longeren aan, wil je kennis opfrissen of uitbreiden, neem dan contact op. Ik geef longeerles en workshops. We maken samen een programma op maat.

Meer weten?
Equimental Longeren en hulpmiddelen2