Hoe je je onafhankelijke zit kunt vinden

Als ruiter wil je je paard niet storen in zijn beweging en dat vraagt om controle over je eigen lichaam. Je kunt de bewegingen van je paard volgen als je een stabiele romp en ontspannen armen en benen hebt. Door je bewust te zijn van welke spiergroepen je gebruikt, kun je deze aan- en ontspannen en je onafhankelijke zit vinden. Om dit te leren voelen starten veel ruiters met paardrijden aan de longeerlijn. Door gymnastiek te paard vindt je de juiste spierspanning waarmee je de fijne hulpen aan je paard kunt geven. Ben je een gevorderde ruiter dan dien je deze spieren te blijven trainen en controleren. Voor ieder niveau heeft gymnastiek te paard nut, bijgaand een aantal oefeningen.

Zit te paard met je handen in de teugelhouding, laat desgewenst iemand je paard vasthouden:

  1. Centreren; start met een rechte rug, maak je rug overdreven hol en vervolgens bol. Precies in het midden zit je recht en op je twee zitbeenknobbels. Met beide handen in je zij voel je het nog beter.
  2. Rechterop zitten; draai je beide onderarmen naar buiten. Je voelt je borst openen en de spieren tussen je schouderbladen aanspannen, je strekt je rug dus uit.
  3. Bovenbeen ontspannen; met je rug recht, til je beide benen zijwaarts omhoog van je zadel af. Zorg dat je de oefening vanuit je heup uitvoert en niet vanuit je onderrug. Je voelt je bovenbeenspieren aan- en ontspannen, precies wat nodig is om niet met je benen te klemmen.

Los of aan de longeerlijn:

  1. Balans met stille handen; ga oneven lichtrijden in draf door twee keer staan en een keer zitten. Of drie keer staan en twee keer zitten. Maak kleine sta bewegingen dicht bij je zadel. Je lichaam beweegt onafhankelijk van je handen, die gaan dus niet mee omhoog als je gaat staan. Dit lukt door te veren in je ellebogen en schouders.
  2. Balans zonder klemmen; ga in stap in de verlichte zit zitten. Breng je bovenlichaam iets naar voren en je navel naar beneden, je billen zijn iets uit het zadel en je tenen recht naar voren. Probeer nu niet te gaan klemmen met je boven benen (zie punt 3).

Je wilt je paard niet storen in zijn beweging. Via gymnastiek te paard werk je samen met Equimental aan een onafhankelijke zit, de basis van paardrijden. De oefeningen worden afgestemd op fysiek en mentaal niveau van de ruiter.

Meer weten?
Equimental onafhankelijke zit en gymnastiek te paard 3