De ideale lijn rijden

Het is Pasen en een ei hoort erbij, behalve in je voltelijnen die zijn rond! Hoor jij met regelmaat rijdt geen eieren? Er zijn een aantal voorwaarden om een ideale ronde voltelijn te kunnen rijden. O.a. een voorwaarts paard met stelling en buiging, een stille zit van de ruiter en het kunnen (bij)sturen van je paard. De methode ‘trainen door spel’ leert je voelen wat er mag verbeteren. In Spelvorm het Vierkant rijdt je een ronde volte, het is uitdagend en confronterend. Door het gebruik van balken en pionnen kun je niet smokkelen. Je leert met je paard de ideale lijn rijden. Leuk als je daarna deze foto krijgt van een lesklant, de ideale ronde voltelijn is gelukt! Een paar tips.

Blijft je volte een ‘ei’, kijk dan eens of dit helpt:

  1. Verleg je gewicht naar de buitenzijde; sommige ruiters zijn geneigd om bij bochten naar binnen te hangen. Merk je dat je dit doet verleg dan je gewicht naar buiten, zo kom je rechtop in je zadel te zitten.
  2. Gebruik de hele baan; voor ruiters die de volte afsnijden. Begin met hoeken rijden. Voor de hoek dien je gevoelsmatig aan de buitenkant van de baan te rijden. Vervolgens pak je rond het midden van hoek de lijn aan de binnenzijde en laat je je paard bij het uitkomen weer naar de buitenkant lopen. Deze hulpen ga je nu door vertalen naar een voltelijn.
  3. Verken de grenzen van je paard; vindt je stuur, gaspedaal en rem. Dat kan door een keer vol gas te geven, maar bouw het liever rustig op. Speel ermee, zodat je beter weet en voelt wat wel en niet kan en wat je arbeidstempo is.
  4. Rij ‘smooth’; stuur niet meer dan nodig is. Dat kan als je als ruiter een stille zit hebt, anders blijft je paard correcties voelen en daarop reageren.
  5. Rem alleen als het moet; je paard loopt voorwaarts, neerwaarts in een arbeidstempo. Blijf je continu remmen, dan vindt je paard dat beslist niet leuk. Leer remmen door het ‘smooth’ rijden van bochten en figuren en aanleren van gewichtshulpen.
  6. Werk aan je kijkgedrag; je rijdt naar het punt waar je naar kijkt. Kijk je naar de bakrand, dan heb je kans dat je zult moeten remmen om die niet te raken. Beter kijk je recht naar voren en door de voltelijn heen, zodat je in een voorwaarts tempo vloeiender de volte uitkomt.
  7. Verdiep je vooraf in de rijbaan; nu het zomerseizoen is begonnen start je wellicht een wedstrijd op gras. Niet iedere rijbaan is even gelijk, leer als ruiter binnen enkele rondjes zien waar de ‘valkuilen’ zitten en hoe ermee om te gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk.
  8. Kijk af bij de ervaren ruiters; niks zo leerzaam als een paar rondjes naar een ervaren ruiter kijken. Die vindt de ideale lijn in de rijbaan en doet het dus eigenlijk even voor. Pak je voordeel ermee.

De methode ‘trainen door spel’ is dressuurmatig trainen met spelvormen. Daarbij kun je niet smokkelen en leer je de ideale lijn te rijden. Ben ik in het rijtje hierboven iets vergeten of wil je gewoon je ei kwijt? Reageer en stuur een email naar info@equimental.nl

Iets voor jou?
Equimental de ideale lijn rijden2