Nieuws

Voorwaarts paardrijden

Ken jij het ultieme gevoel dat je als ruiter voorwaarts denkt en je paard gaat met je mee? Als ruiter hoef je nauwelijks hulpen te geven. Wat nu als je een paard hebt wat met de rem erop blijft lopen? De theorie is dat voorwaarts paardrijden lukt als je takt, ritme, regelmaat en een onafhankelijk zit als ruiter hebt. Het één hangt samen met het ander. Met deze basis ga je vervolgens de snelheid waarmee je gaat beïnvloeden. Je maakt tempowisselingen in een gang (bijv. draf) of overgangen tussen de gangen (bijv. stap naar draf). Zo leert je paard over de rug van achter naar voren naar de hand toe te lopen. In de praktijk zijn er paarden die pas voorwaarts gaan als je de rem eraf haalt en daarbij is het volgende van belang.

Lees meer

Spelvorm de X-factor; basisvaardigheden

Kom je steeds net naast de AC lijn uit of is je gebroken lijn te klein? Dan ben je niet de enige. Menig ruiter heeft moeite met het rijden over de letter X. Deze letter ligt onzichtbaar in het midden van de rijbaan en soms heb je geluk en hangt hij (foto) boven in de rijbaan. In spelvorm de X-factor oefen je de rijbaanfiguren die over de letter X gereden worden. De term X-factor is bekend geworden door een talentenjacht op televisie. Een ruiter met de X-factor beschikt over een aantal basisvaardigheden in de dressuur, je valt in positieve zin samen met je paard op. Alles lijkt in harmonie haast van zelf te gaan. Een basisvaardigheid is op de letter de rijbaanfiguren kunnen rijden, dus ook de letters op de AC-lijn die niet zichtbaar staan aangegeven (de D, L, X, I en G). Het is aan jou, de ruiter, om deze letters in gedachten te zien en met de juiste ruiterhulpen je paard te begeleiden. Spelvorm de X-factor, ga jij de uitdaging aan?

Lees meer

Dierendag: Doen of niet doen?

Dierendag, waarmee maak jij je paard nu echt gelukkig? Verwennen met een handje extra brokken of elke dag een liefdevolle portie duidelijkheid. Er is een haast onzichtbare grens in de relatie ruiter en paard die je herkent als het plezier verdwijnt. De grens wordt gepasseerd door verwennen en onduidelijk zijn, of doordat je juist teveel controle wilt. Als je net begint met rijden besef je dat paardrijden je fysiek en mentaal aanspreekt om in het moment te durven ‘zijn’. In de loop van de tijd verdwijnt dat besef wel eens. Als jij vandaag naar je paard gaat en je geeft dat extra handje brokken, let dan eens op hoe jullie met elkaar omgaan. Ben je op je hoede om omver gelopen te worden of heb je plezier met je dier? Ben je op je hoede denk dan eens aan een liefdevolle portie duidelijkheid. Twee voorbeelden.

Lees meer

Geheim van de relatie mens en paard

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat paarden op je pad komen met een reden. Ze geven je de mooiste levenslessen, als je naar ze durft te luisteren. Zo ook deze merrie, een voormalig coachpaard wat nu als familie paard wordt ingezet. Of ik een aantal lessen aan de kinderen wilde geven? En daar sta ik dan naast een merrie die ik nauwelijks ken en iemand vertrouwd je haar kleine kinderen toe. Kan ik dit met dit paard? Dus via grondwerk tasten we elkaar af. Hoe reageert ze op mij, welke energie dien ik in te zetten en vertrouw en respecteer ik haar en zij mij. Na een paar miscommunicaties, voel ik de rust ontstaan, dit kunnen wij samen. Het geheim van de relatie mens en paard is gebaseerd op respect, vertrouwen en luisteren. Iedere longeerles zowel met kinderen als volwassenen, kan ik als instructrice alleen als ik kan verbinden met het paard.

Lees meer

Nooit geweten; negatieve gedachten beïnvloeden mijn paard

Negatieve gedachten beïnvloeden mijn paard, het maakt daarbij niet uit op welk niveau je rijdt. Technisch weet jij welke hulpen je moet geven. Je doelen zijn helder en je voorbereiding klopt. Je begint uitgerust en zonder zorgen aan je rit samen met je paard. En dan gaat het toch mis. In het moment ben je afgeleid door iets en hebt daar een negatieve gedachte bij. Je bent je echter niet bewust van wat je denkt. Soms kom je niet verder dan woorden: “Oh jee…”, “Verdomme” of “zie je wel”. Wat er aan gedachte achter zit daar sta je niet bij stil. Een ruitercoach begeleid in je negatieve gedachten formuleren en deze omzetten van “ik wil niet…”, maar wat je juist wél wilt en hier hoort een positief gevoel bij. Je merkt het direct aan de positieve reactie van je paard. Verander je gedachte, dan verandert ook je gevoel en gedrag. Hulp nodig? Ruitercoach Equimental begeleidt je in bewust zijn van wat er in een moment van afleiding bij jou gebeurt. Met dit inzicht kun jij samen met je instructeur naar een oplossing toe werken.

Lees meer

Spelvorm Draaimolen

Mijn paard slingert als ik vanuit een volte rechtuit wil rijden, wat kan ik doen? Blijf voorwaarts rijden, stuur en begrens de schouder van je paard en neem niet meer gewicht in je teugelhulpen. Leer je paard in evenwicht op eigen benen lopen. In Spelvorm Draaimolen oefen je dit door het rijden van voltes en rechte lijnen. Door het gebruik van pionnen zie je waar je voltelijn afwijkt en leer je op het juiste moment ruiterhulpen geven en lijnen rijden. De methode trainen door spel van Equimental is een combinatie van technisch en mentaal trainen voor ruiter en paard. De mentale uitdaging is alle voltes even rond te rijden en op tijd vanuit je houding en zithulpen de schouder van je paard te sturen.

Lees meer

Eindelijk van je zenuwen af in paardrijden

Waar komen die zenuwen toch vandaan? Die kriebels in je buik, je hart in je keel en de vraag waarom je dit in hemelsnaam jezelf aandoet. In de training rijd je ontspannen, maar op wedstrijd of buitenrit lukt dit niet. De zenuwen verstoren je rit en ook je plezier. Hebben die zenuwen een functie? En kun je ze verminderen? Ja, is het antwoord op beide vragen. Er zijn ruiters die zenuwen nodig hebben om te kunnen presteren en ruiters die er door van slag raken. Zenuwen belemmeren dan je rijden en gaan samen met negatieve gedachten. Je denkt dat je het niet kan of dat je niet kan voldoen aan wat er van je verwacht wordt. Je bent bijvoorbeeld bang dat je faalt in de proef of dat je op buitenrit van je paard valt. Wat kun jezelf veranderen om eindelijk van je zenuwen af te komen?

Lees meer

In vijf stappen naar meer geduld in paardrijden

Het overkomt de meeste ruiters wel eens; je geduld raakt op. Je wilt dat je paard nú doet wat je vraagt. Ongeduld is een emotie en herken je bij jezelf aan uitspraken als ‘doe het nu eens’, ‘hij gaat weer niet opzij’, ‘reageer!’. Jouw ongeduld kan spanning bij je paard creëren, want hij/zij voelt je gehaast zijn. Je geeft je hulpen niet meer op het juiste moment omdat je signalen van je paard over het hoofd ziet. Jullie communicatie is verstoord en je paard begrijpt niet wat je bedoelt. Vanuit ongeduld ga je als ruiter dwingen in je hulpen, vanuit geduld kun je duidelijk vragen om actie (ruiterhulp) en reactie (paard). Ben jij ongeduldig? Kom in vijf stappen naar meer geduld in paardrijden en weer fijn rijden.

Lees meer

7 redenen op zoek naar inspiratie in paardrijden

Gebeurt het je ook wel eens? Dat je naar je paard toe gaat en niet kunt bedenken wat je gaat doen. Of dat je opstapt en na het losrijden denkt, het loopt wel fijn en weer afstapt omdat je niet weet wat verder te doen. Je houdt er een ontevreden gevoel aan over. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar inspiratie. Mijn inspiratie haal ik uit mijn laatste training of buitenrit als ik iets wil verbeteren. Of ik lees een artikel en wil wat uitproberen, raak geïnspireerd door te kijken naar een collega ruiter en denk even checken of het bij mij ook zo werkt. Inspiratie is voor mij hopen dat wat ik inzet leidt tot een positieve verandering bij mezelf en/of mijn paard. Ik ben benieuwd wat inspiratie zoeken jou kan brengen. Om je op weg te helpen 7 redenen om op zoek te gaan naar inspiratie in paardrijden.

Lees meer

Wie wil er nog meer ritme leren voelen in paardrijden?

In de basis van paardrijden is ritme een continu aandachtspunt om voorwaarts naar de hand te rijden. Als je als ruiter het ritme aanvoelt, dan kun je op het juiste moment je hulpen geven. En wat dan als je weinig ritme gevoel hebt? Je merkt het bijvoorbeeld doordat je paard steeds uit de galop valt of in draf is lichtrijden lastig, je hoort jezelf ‘ploffen’ in het zadel. De oplossing is in galop de 3-takt en in de draf de 2-takt voelen en dan in ritme je ruiterhulpen geven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat takt, ritme en regelmaat elkaar beïnvloeden (skala der ausbuildung). Takt is de volgorde waarin het paard zijn voeten neerzet en ritme en regelmaat zijn hierbij bepalend. Dus ritme leren voelen in paardrijden, hoe leg je dat nu uit aan iemand zonder ritme gevoel?

Lees meer